Projektet skal etablere en ny Dansk Diabetes Database, som rummer både børn og voksne samt type 1 og type 2 diabetes. Databasen skal indeholde evidensbaserede indikatorer, som er relevante for både klinikere og ledere på hospitaler, almen praksis og Steno Diabetes Centrene.
Formål
Det overordnede formål er kvalitetsudvikling af behandlingen af personer med diabetes, herunder at styrke og videreudvikle de landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser på diabetesområdet, både klinisk og ledelsesmæssigt.
Dette søges opnået gennem:
- Minimering af klinikernes registreringsindsats
- Mere tidstro rapportering
- En database baseret på en komplet population
- Udvikling og forbedring af kvaliteten af diabetesbehandlingen pba. af relevante og anvendelige indikatorer
- Standardisering af variable på tværs af databaser
Projektleder
Lene Sveistrup Bengtsson
T: 2466 4725
E: lebeng@rkkp.dk
Start og slut
1. kvartal 2020 - 1. kvartal 2022
Finansiering
Novo Nordisk Fonden
Indhold
Projektet er inddelt i fire spor:
- Spor 1: Organisering, som har til hensigt at beskrive og etablere organiseringen af Dansk Diabetes Database.
- Spor 2: Population og indikatorer og rapportering af disse, som har til hensigt at sikre en komplet population af diabetespatienter, samt indikatorer, der kan anvendes til både det løbende forbedringsarbejde, årsrapportering og langtids follow-up.
- Spor 3: Datakilder, som har til hensigt at minimere registreringsindsatsen og sikre at denne bliver så tidstro som muligt ved at inkludere centrale datakilder (som LPR, Laboratoriedatabasen og Receptdatabasen) og EPJ-systemer.
- Spor 4: Almen praksis, som har til hensigt at sikre valide data til brug for kvalitetsudvikling i almen praksis.
Tidsplan
Tidsplanen for projektet er i fire faser:
- Etableringsfase:
1. kvartal 2020
- Afklarings- og analysefase:
2. kvartal 2020 - 1. kvartal 2021
- Udviklingsfase
1. kvartal 2021 - 4. kvartal 2021
- Implementerings-, drifts-, afslutnings- og evalueringsfase
1. kvartal 2022
Organisering
Projektet er forankret i det Nationale Diabetes Netværk.
Høringssvar: populationsdannelse, algoritmen til klassificering af diabetestype, indikatorer, standarder og øvrige målepunkter til anvendelse i en kommende ny Dansk Diabetes DatabaseMaterialet var i høring frem til d. 20. august 2021.
Læs mere om høringsmaterialet ovenfor.
Høringsparter og indkomne høringssvar fremgår af nedenstående liste.
Tekstnære kommentarer er samlet i én word-udgave, som styregruppen har håndteret og kommenteret.
Læs mere om styregruppens kommentarer til høringssvarene.
Styregruppen for Dansk Diabetes Database og RKKP Videncenter takker for de mange konstruktive input, der i høj grad kvalificerer indsatsen med at etablere en ny diabetes database.
Høringssvarene viser stort engagement ift. at skabe en ny diabetes database. Når det gælder overordnet og konkrete bemærkninger fra parter til høringsmaterialet, så viser høringssvarene følgende:
- Populationsdannelse – Der er bred opbakning blandt parter til at anvende de udvalgte datakilder til populationsdannelsen. Der opfordres til, at RKKP og Sundhedsdatastyrelsen anvender samme datakilder til populationsdannelse.
- Algoritme til klassificering af diabetes type – der er generelt opbakning til algoritme. En enkelt høringspart opfordrer til, at algoritmen baseres på de nationale registre.
- Indikatorer - der opfordres til at databasen indeholder øjen- og fodsårsindikatorer så forekomsten af disse komplikationer, kan opgøres ift. populationen der indgår i DDID. Kommunale-indikatorer efterspørges for at højne det tværsektorielle samarbejde, og opfordres til at indikatorerne understøttes af monitoreringsanbefalinger fra relevante Nationalt Kliniske Retningslinjer (NKR).
- Afrapportering - der opfordres til, at der leveres tidstro data fra databasen - Tidstro data afhænger af to komponenter: data hurtigt ind i databaserne og data hurtigt ud af databaserne. Datastrømmen starter ved indtastning i EPJ-systemer eller dedikerede indberetningssystemer. Her samarbejder RKKP med Sundhedsdatastyrelsen (SDS) om at modtage data fra bl.a. Landspatientregisteret (LPR) oftere end månedligt. Målet er at få etableret en automatiseret indhentning af alle relevante datakilder til RKKP så ofte, det giver mening, men gerne dagligt. Hvis data ryger hurtigt ind i databaserne fra centrale registre, har RKKP mulighed for at levere data ud hurtigt fra databasen til ledelsesinformationssystemerne.
Parter, der har fået tilsendt høringsmaterialet
Parter, der har afgivet høringsvar
Høringssvar fra 12 høringsparter
Høringssvar fra Bornholms Hospital
Høringssvar fra CKFF
Høringssvar fra DSAM